W ramach Ogólnopolskiego Programu Edukacyjnego „Trzymaj formę” przypominamy, że 8 listopada to Dzień Zdrowego Śniadania
Dlaczego śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia?
• Ważne jest rozpoczęcie dnia posiłkiem, który dostarczy energii i niezbędnych składników odżywczych do prawidłowego funkcjonowania.
• Uczniowie, którzy nie jedzą drugiego śniadania, częściej skarżą się na bóle głowy, złe samopoczucie, rozdrażnienie i konflikty z rówieśnikami, a także mają gorsze wyniki w nauce.
• Osoby, które codziennie spożywają śniadania mają o 16% mniejsze ryzyko rozwoju nadciśnienia tętniczego, o 18% zespołu metabolicznego, 19% cukrzycy typu 2 i o 20% otyłości, w porównaniu do osób jedzących śniadanie sporadycznie.
Co na śniadanie?
• Produkty zbożowe pełnoziarniste, np. pieczywo, płatki zbożowe (owsiane, żytnie, gryczane)
• Produkty mleczne (mleko, jogurt, kefir, maślanka, ser żółty, twaróg) – połączenie w jednym posiłku produktów zbożowych i mlecznych pozwala na lepsze wykorzystanie przez organizm białka znajdującego się w zbożach.
• Produkty białkowe (wędliny – najlepiej upieczone samodzielnie, pasty z roślin strączkowych lub jajka).
• Duża ilość warzyw lub/i owoców.
Drugie śniadanie
• Powinno zapewnić energię na cały dzień w szkole lub w pracy.
• Najlepiej gdy jest spożywane 3–4 godziny po pierwszym śniadaniu.
• Przykładowe drugie śniadania:
• Kanapka z pastą warzywną z fasolą, jajkiem, jogurt naturalny, orzechy, kilka pomidorków.
• Płatki owsiane z jogurtem, łyżeczką masła orzechowego i kakao, owoc.
• Pieczywo z pastą rybną, sałatka z pomidorkami i mozzarellą.
• Naleśniki z serkiem do smarowania, łososiem, szpinakiem, ogórkiem, pestki słonecznika
Źródła:
https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/sniadanie-dlaczego-to-najwazniejszy-posilek-dnia/
https://pacjent.gov.pl/diety/jak-skomponowac-drugie-sniadanie-do-szkoly